Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

Skribenter – rättigheter, lägga till/ta bort

Förutsättningar ändras, personer kommer till och andra försvinner vilket innebär att man kan behöva ändra uppställningen av skribenter.

Skribenternas olika rättigheter

Medarbetare – får skriva men inte publicera själv, varken inlägg eller ändringar på sidor. Det krävs att en redaktör går in och trycker på Publicera/Uppdatera.  Kan vara ett alternativ om man har personer i organisationen som inte ska/vill redigera särskilt ofta. Det kan även vara lite tryggt i början för den som är osäker – man kan inte ändra (förstöra) något hur galet man än trycker!

Författare – får publicera och i efterhand redigera sina egna inlägg, dvs vad de själv skrivit på ”första sidan”. Man kan ange att en speciell författare är ansvarig för en speciell sida och de får då i efterhand redigera den. Alla andra ändringar de gör måste godkännas av en redaktör.

Redaktör – får publicera och i efterhand redigera sitt eget material samt vad alla andra har skrivit/lagt upp. Det innebär att en redaktör kan ta bort allt innehåll på hela webbplatsen.

Administratör – får göra allt,  inkl ta bort hela webbplatsen Alla installationer har minst ett administratörskonto som endast bör användas vid säkerhetsuppdateringar och ändringar av designen.

Ändra rollen för en skribent

Det är endast en administratör som kan ändra en skribents rättigheter så logga in med det kontot. Gå till Användare i vänstermenyn, klicka på Användare i menyn som kommer upp. Klicka i rutan före skribentens namn. I Rullmenyn “Ändra roll till” högt upp på sidan väljs den nya rollen skribenten ska ha och klicka sedan på knappen “Utför”.

Lägg till en skribent

Det är endast en administratör som kan lägga till skribenter så logga in med det kontot. Gå till Användare i vänstermenyn, klicka på “Lägg till ny” i menyn som kommer up. Fyll i uppgifterna på sidan som kommer upp. Låt gärna WordPress skicka lösenordet till skribenten så att denne verkligen får det. Glöm inte att ange skribentens roll, standardinställningen är prenumerant, och innebär att personen inte kan skriva något alls. Avsluta med att trycka på knappen “Lägg till ny användare” längst ner på sidan.

Ta bort en skribent

Det är endast en administratör som kan ta bort en skribent så logga in med det kontot. Gå till Användare i vänstermenyn, klicka på Användare i menyn som kommer upp. Klicka i rutan före skribentens namn. I Rullmenyn “Välj åtgärd” högt upp på sidan väljs “Radera” och klicka sedan på knappen “Utför”.

Ni får en fråga om hur det som skribenten har skrivit ska hanteras – välj det som passar webbplatsen, dvs om texterna ska tas bort, överföras till administratören eller ligga kvar med den borttagna skribentens namn.

Ge administratörsrättighet till utomstående

Ibland kan det hända att man behöver ta hjälp av någon utomstående för saker som kräver administratörsrättigheter. Lämna då inte ut användaruppgifterna till ert eget administratörskonto. Skapa istället ett nytt konto för denna person och radera det när problemet är löst.

Leave a Reply