Använda molntjänster för stora ljudfiler

Oct
2011
31

posted by on Diverse, Gratis/freebies, På webben, WordPress

2 comments

Om man vill lägga ut sin egen musik kan det utrymme man har på webbhotellet snart ta slut. Ett sätt kan vara att använda en “molntjänst” som minus, dropbox, sugarsync etc för själva musikfilen, dvs skicka upp den dit, och sedan infoga den i posten.

Minus.com

Här har jag använt minus som kräver att man “bäddar in” en del av minus sida. Enkelt men kanske inte så snyggt alla gånger. Å andra sidan får man mycket gratisutrymme hos Minus och mycket bonusutrymme om andra använder ens referenslänk

Dropbox

Man kan länka filen direkt från sin “Public-mapp” i Dropbox men då börjar den spela så fort sidan öppnas. Själv är jag lite allergisk mot självspelande sidor och väljer därför att lägga en i en flashspelare så att besökaren kan sätta igång musiken själv. Själva spelaren kan man själv bestämma färg och storlek på. Snyggt men man får bara 2 GB (2,25 GB med denna länk) och lite mindre bonus än t ex hos Minus

 (Flashspelare med fil i Dropbox)

 
(Enklaste HTML5-spelaren med fil i Dropbox)

Sugarsync

Hos Sugarsync får man lite mer utrymme gratis, 5 GB (5,5 med denna länken) och 0,5 BG när någon använder ens länk. Där erbjuds man att dela musiken genom att besökaren får ladda ner filen till sin dator något man kanske inte alltid vill. Men även här kan man lägga den i en flashspelare

 (mp3 i Sugarsync)

Återkommer om det finns fler molntjänster

Vet du fler gratistjänster i molnet där man kan lagra stora filer och lägga ut dem på sin webbsida så skriv gärna en kommentar.

Mer information

Small Business Web Design skriver mer om hur man kan infoga mp3-filer på sidor
MP3-jPlayer, olika expempel på hur spelaren kan se ut

Uppdatering:

Ibland går det snabbt – inlägget hade inte varit upp en timme innan jag fick ett meddelande om att alla inte kan använda flash-spelare, detta gäller t ex iPhone och iPad. Dessutom har många (inklusive jag själv) flash-blockerare vilket gör att man får klicka flera gånger för att lyssna.

Ett sätt att råda bot på detta är att använda HTML5. För Dropbox har jag gjort ett exempel med MP3-jPlayer i enklaste utseende – det finns massor av alternativ. Får inte filer i Sugarsync att fungera med denna spelare men det går nog att fixa.

Överkurs:  Det som är bra med MP3-jPlayer är att den faller tillbaka på (blir en) flashspelare om webbläsare inte stödjer HTML5

2 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply